HET PLAN

Het voormalige Postkantoor in hartje Hilversum wordt getransformeerd tot fantastische woonplek. Deze ontwikkeling geeft een impuls aan de levendigheid van het centrum en maakt de oorspronkelijke schoonheid van het monument weer zichtbaar. Dé kans om comfortabel en karaktervol te wonen in het hart van de stad!

Het Postkantoor bestaat uit een ensemble van 3 bouwdelen. Het voorhuis aan de Kerkbrink, de publiekshal en de achterbouw. De oorspronkelijke publiekshal wordt weer volledig teruggebracht naar de oorspronkelijke afmetingen. Je beleeft straks het indrukwekkende karakter opnieuw! Deze publiekshal wordt bestemd als commerciële en/of maatschappelijke ruimte. In het chique voorhuis aan de Kerkbrink komen twee grote stadvilla’s en het industriële achterhuis wordt verdeeld in 18 bijzondere appartementen. De monumentale garage achter het Postkantoor wordt verbouwd tot één unieke vrijstaande woning.

De 18 appartementen worden volledig binnen de structuur van het monument ingepast. Ook hier blijft overal het karakter van het monument zichtbaar en beleefbaar. Het merendeel van de appartementen krijgt een insteekverdieping, waardoor een speelse indeling en grote diversiteit aan afmetingen ontstaat.

In het monumentale voormalige Postkantoor van Hilversum, gekenmerkt door zijn hoge plafonds, industriële look, grote raampartijen en centrale ligging, worden 2 stadsvilla’s, 18 appartementen en 1 vrijstaande woning gerealiseerd. Alle woningen en appartementen zijn voorzien van compleet sanitair en beschikken over een buitenruimte. Ieder appartement en iedere woning heeft een eigen berging en/of een afgesloten garagebox/bergingbox in de kelder. Daarnaast ontvang je een keukencheque die je kunt inwisselen voor een complete en luxe keuken geheel naar eigen wens. Het complex is gelegen in hartje centrum met alle voorzieningen op een steenworp afstand.

impressie/

DE ARCHITECT AAN HET WOORD

“Het oude postkantoor van Hilversum is voor mij als architect een inspirerend en eigenzinnig gebouw. Het is zowel nuchter als chic, zowel elegant als industrieel. Bijzonder is de grote publiekshal, die vroeger als een straat de Kerkbrink met de Torenlaan verbond. Deze ruimte wordt geheel gerestaureerd en blijft zo behouden voor Hilversum. 

In het herbestemmingsplan heb ik gebruik gemaakt van het contrast tussen het chique en formele ‘voorhuis’ aan de Kerkbrink en het industriële achterhuis aan de Torenlaan. 

Mijn uitgangspunt was om het monumentale exterieur zo veel mogelijk te herstellen en iedere woning in het monument te laten profiteren van de unieke ruimtelijke kwaliteit van het monument. Het voorhuis aan de Kerkbrink wordt daarom herbestemd tot markante stadsvilla’s die volop profiteren van de chique architectuur van het voorhuis: hoge ruimtes, prachtige trappen en vensters met direct zicht op de Kerkbrink. In het achterliggende bouwdeel heb ik appartementen ontworpen met een meer industrieel karakter. Ieder appartement laat iets zien van de kwaliteit van het monument: hoge plafonds, stoere, betonnen spanten en grote ramen. Er zijn bewust geen balkons ontworpen, maar ieder appartement is voorzien van een fors (dak)terras. Om dit te realiseren worden onder andere de verdwenen oude laadplateaus die vroeger nodig waren om de post naar binnen te rijden weer teruggebracht.

Alle ingrepen die nodig zijn om van dit gebouw een woongebouw te maken, zijn zo ontworpen dat ze het monumentale beeld niet verstoren. Zo zal dit gebouw, na restauratie en herbestemming, weer in oude luister hersteld zijn en in zijn nieuwe functie weer helemaal tot leven komen.”

 

Hoogevest Architecten uit Amersfoort

 

Zicht op fase 2

Zicht op toekomstige nieuwbouw fase 2